Julgåvor och julbord, vad gäller skattemässigt?

2016.10.20

Julgåvor till anställda är alltid avdragsgilla för företaget och dessutom skattefria för de anställda, om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. Om värdet är högre blir gåvan skattepliktig från första kronan. Julgåvan får dock inte bestå av kontanter eller liknande betalningsmedel, med undantag för vissa presentkort som kan ges bort.

Julgåvor till kunder är i sig inte avdragsgilla. Avdrag medges dock för enklare reklamgåvor till kunder av ett värde understigande 180 kronor plus moms, om gåvorna antingen har direkt anknytning till företagets verksamhet eller är enklare presentartiklar. För att gåvorna skall bli avdragsgilla räcker det inte med att de ges endast till ett fåtal kunder. Avdrag medges även för gåvor till kunder i samband med representation, t.ex. vid en affärsförhandling som sker i anslutning till julhelgen. Avdrag medges med högst 180 kronor plus moms per person.

Julbord för anställda är en skattefri förmån för de anställda om det är fråga om intern representation, t.ex. en personalfest. Företaget får avdrag för kostnad för högst två personalfester per år. Avdrag medges för kostnad för måltid med 90 kronor plus moms per person. För kringkostnader, t.ex. musikunderhållning, medges avdrag med 180 kronor plus moms per person. Avdrag medges även för kostnader för pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmar som är med på festen.

Julbord för kunder är avdragsgillt om det sker i anslutning till en affärsförhandling, och avdrag medges med 90 kronor plus moms per person såsom för extern representation.

Avdragsrätten för moms är ett särskilt kapitel, och skiljer sig till viss grad från avdragsrätten för kostnaden i sig. För att utröna det, eller vid andra frågor eller funderingar, fråga gärna din handläggare eller Kreativgruppens bolagsjurist Lars Thörn på 08-51 00 69 03 eller lars.thorn@kreativgruppen.se.

Fler nyheter